Производител INNOTECH INTERNATIONAL
Наличност

Тотема ампули 10 мл х 20

7,68 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ТОТЕМА

 

С това лекарство се лекува желязодефицитна анемия. Тотема е източник на желязо. 

При непълноценно диетично хранене и за профилактика на железен дефицит при бременни и кърмачета, недоносени и близнаци, когато родилката е недохранена и когато не може да се осигури достатъчен прием на желязо с храната в организма.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

анемия, която не е свързана с недостиг на желязо. Свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ:

пиенето на големи количества чай потиска абсорбцията на желязо в организма. Този продукт съдържа 3 g захароза в една ампула, което трябва да се има предвид за общия прием на захароза с храната, особено при пациенти със захарен диабет. Предпазването на децата от железен дефицит се постига, чрез разнообразяване на приеманата храна.

Този продукт съдържа глюкоза и захароза, ако вашият лекар ви е казал, че имате непоносимост към захари, посъветвайте се с него преди да започнете лечение с продукта.

Съдържанието на глицерол в лекарствения продукт може да причини главоболие, стомашно неразположение и диария. ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ: не трябва да провеждате едновременно лечение с инжекционни соли на желязото-поради опасност от шок.

Не трябва да приемете едновременно с този продукт тетрациклинови антибиотици или флуорохинолони(ципрофлоксацин и др.), не трябва да приемате магнезиеви, калциеви или алуминиеви соли, както и бифосфонати -оставете 2 часа между приема на TOT'XEMA и изброените лекарства.

ИНФОРМИРАЙТЕ ВАШИЯ ЛЕКАР ИЛИ ФАРМАЦЕВТ ЗА ВСЯКО ДРУГО ЕДНОВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ С ТОЗИ ПРОДУКТ

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ:

няма ограничения за прилагане на продукта при бременност и кърмене.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С  МАШИНИ:

няма описани

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ:

оцветяване на изпражненията в черно от желязото е нормално; стомашно парене, гадене, запек, диария. При поява на нежелани реакции, включително и такива неописани в листовката информирайте лекуващия лекар. ПРЕДОЗИРАНЕ: При масивен прием са наблюдавани случаи на предозиране с железни соли, особено при деца под 2 години, симптомите включват гадене, повръщане и състояние на шок. В тези случаи се налага спешно лечение в болница.

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Продукта се приема през устата, след като дозата от една ампула се разтвори в сладки напитки, за предпочитане плодови сокове. Не трябва да се приема продукта с чай. Обикновено продукта се приема половин час преди храна, но ако не се понася добре от храносмилателния тракт, може да се приема и по време на храна.

•Лечебен курс- при възрастни 100- 200 mg желязо дневно, което е 2 до 4 ампули TOT'XEMA

- при бебета над 1 месец и деца: 5 до 10 mg желязо за килограм и за ден

•Профилактичен курс: бременни жени: 50 mg желязо дневно, което е 1 ампула TOT'XEMA през последните две тримесечия на бременността (или от 4 месец).

•Продължителност на лечението: определя се от необходимостта да се възстановят резервите от желязо в организма (при възрастни са 600 mg за жените и 1 200 mg за мъжете) и да се излекува анемията. При анемия дължаща се на недостиг на желязо: 3 до 6 месеца в зависимост от изчерпване на резервите на организма, но може да се увеличи, ако анемията не може да се контролира достатъчно добре. Само след не по-малко от 3 месеца лечение, контролът може да определи ефективността от лечението: той се състои в определяне корекцията на анемията(Нb, MCV) и възстановяване на депата на желязо(желязото в серума и трансфериновото насищане). Точно съблюдавайте продължителността на лечението.

СЛЕДВАЙТЕ ТОЧНО СЪВЕТИТЕ НА ЛЕКАРЯ.

ОПАКОВКА

кутия по 20 ампули.

СЪХРАНЕНИЕ:

Да се съхраняват при температура до 25 °С.

Да се пазят на места недостъпни за деца.

Да не се използват след срока на годност обозначен на опаковката.

ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА:

LABORATOIR INNOTECH INTERNATIONAL 7/9, Avenue Francois Vincent Raspail 94110 Arcueil