Производител MEDICA
Наличност

Темпимет таблетки х 20

2,60 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ТЕМПИМЕТ ТАБЛЕТКИ 


Какво представляват Темпимед таблетки?

Темпимет принадлежи към групата на болко успокояващите средства (аналгетика). Комбинацията на двете съставки усилва противоболковия ефект на метамизол и увеличава продължителността на неговото действие.

За какво се използват Темпимет таблетки?

Прилага се за краткотрайно симптоматично лечение на слаба до средно изразена болка при главоболие, зъбобол и стоматологични манипулации.

Кога не трябва да се приема Темпимет?

Темпимет не се прилага при:

- Свръхчувствителност към активните или някое от помощните вещества

Заболявания на кръвта: апластична анемия (увреждане на кръвотворната функция на костния мозък):агранулоцитоза (намаляване на определен вид бели кръвни клетки): левкопения (намаляване на общия брой бели кръвни клетки )

Бъбречна и чернодробна недостатъчност

- Вродена глюкозо- 6- фосфатдехидрогеназна недостатъчност

- Чернодробна порфирия

- Бременност и кърмене.

- Деца под 15-годишна възраст

Преди да започнете лечение с Темпимет информирайте Вашия лекар, ако страдате от:

Непоносимост към болкоуспокояващи и противоревматични средства. Алергично обусловена бронхиална астма. Нарушения в бъбречната и чернодробна функция. Заболявания свързани с намаление на левкоцитите.

Предпазни мерки при употреба

По време на лечение с Темимет да не се употребява алкохол. Да се следи и контролира кръвната картина.

При лица с ниско кръвно налягане , да се проверява преди започване на лечението. Поради наличие на пшенично нишесте, да не се прилага при хора с глутенова ентеропатия (вродено заболяване на тънките черва, проявяващо се с диария при употреба на пшеничени продукти).

Не се прилага продукта през време на бременност. В период на кърмене не трябва да се употребява продуктът, тъй като и двете съставки се екскретират с майчиното мляко.

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини Темпимет не се прилага при водачи на моторни превозни средства и работа с машини защото триацетонамин-4 толуенсулфонат намалява способността за концентрация на вниманието и забавя условните рефлекси.

Как да се приема Темпимет?

Обикновено се приема по една таблетка 3-4 пъти на ден при възрастни, в зависимост от тежестта на симптомите.

При деца на възраст над 15 години се назначава 2 пъти дневно по 1 таблетка. Приема се с достатъчно количество вода. Препоръчва се да се приема след хранене. Продължителността на лечебния курс не трябва да надвишава 5-7 дни без изрично указание от лекар.

 Може ли Темпимет да се приема с други продукти?

Действието на някои лекарства може да бъде повлияно от едновременното приложение с други средства. Затова се консултирайте с Вашия лекар, ако постоянно приемате други лекарства, доскоро сте прилагали такива, или желаете да ги приемате едновременно с Темпимет.

Действието на Темпимет се усилва при едновременно приложение с алкохол, трициклични антидепресанти (лекарства за лечение на депресия), алопуринол (лекарство за лечение на подагра), противозачатъчни средства. Темпимет усилва действието на сънотворни средства, общи и местни анестетици, други аналгетични препарати. 

Темпимет намалява силата на действие на кумариновите антикоагуланти (лекарства за лечение на тромбози) и циклоспорин.

Какви нежелани реакции може да предизвика Темпимет?

Най-честите нежелани реакции са в резултат на свръхчувствителност: сърбеж, кожни обриви, в единични случаи- оток на ларинкса, астматичен пристъп, алергичен шок.

Могат да се наблюдават и прояви от страна на стомашно-чревния тракт: гадене, повръщане, коремни болки и дискомфорт.

При предразположени индивиди може да се развие агранулоцитоза, левкопения, апластична анемия, главоболие, световъртеж, понижаване на кръвното налягане, сърцебиене, повишаване на чернодробните ензими,нарушения в жлъчеотделянето. В редки случай могат да се наблюдават бъбречни нарушения- промяна в дневното количество отделена урина, както и поява на белтък в нея. За всички нежелани лекарствени реакции, включително и неописаните в листовката трябва да съобщите на своя лекуващ лекар.

Поведение при предозиране

В случай на прием на голяма доза от лекарствения продукт веднага се обърнете към Вашия лекар или най-близкото болнично заведение. При предозиране може да се наблюдава: понижение на кръвното налягане, сърцебиене, нарушено равновесие, сънливост, кома.

Необходимо е бързо освобождаване на стомашното съдържимо със стомашна промивка, вливане на течности, засилване на отделянето на урина, мерки за поддържане на дихателната и сърдечна дейност, симптоматични средства.

Как да се съхранява Темпимет?

Да се съхранява в оригинална опаковка на защитено от светлината място при температура под 25°С.
Да се съхранява на място, далеч от погледа и недостъпно за деца!

Срок на годност

Четири години от датата на производство.

Да не се употребява след изтичане срока на годност, обозначен върху опаковката.