Производител ACTAVIS
Наличност

Рутаскорбин таблетки х 50

РУТАСКОРБИН ТАБЛЕТКИ


ДЕЙСТВИЕ

Рутозидът участва в клетъчните окислително-възстановителни процеси и стабилизира клетъчната мембрана и капилярната стена. Предпазва от кръвоизливи; притежава противовъзпалителен и антиалергичен ефект. Аскорбиновата киселина играе важна роля в жизнените процеси на организма като универсален активатор на клетъчния метаболизъм.

ПОКАЗАНИЯ

Симптоматично лечение в комплексната терапия при:

• заболявания, свързани с повишена пропускливост и чупливост на капилярите; кръвоизливи в кожата, лигавиците и ретината, паренхимни кръвоизливи; мозъчни кръвоизливи; засягане на ретината на окото от диабет, глаукома (повишено вътреочно налягане), хематурия (кръв в урината), алергични и възпалителни реакции, атеросклероза, високо кръвно налягане;

• лечение и профилактика на засягане на капилярите (малките кръвоносни съдове) от медикаменти (аспирин, индометацин, фенилбутазон, антикоагуланти, противосъсирващи средства, арсенови съединения, златни соли и др.), които намаляват капилярната устойчивост.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Свръхчувствителност към активните и/или някое от помощните вещества. Продуктът не бива да се прилага при болни с повишена съсирваемост на кръвта, тежки нарушения на чернодробната и бъбречна функции; болни с изкуствени сърдечни клапи; дефицит на глюкозо-6-фосфатдехидрогеназа.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА

Няма.

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

Рутаскорбин може да се употребява съвместно с други средства укрепващи капилярите и вените, с противовъзпалителни продукти и продукти намаляващи мастите.Рутаскорбин може да намали излъчването от организма на барбитурати и да засили седативния им ефект. Аскорбиновата киселина може да разруши витамин B12 в храносмилателния тракт, поради което трябва да се приема най-малко 2 часа преди или след хранене. Може да намали токсичните ефекти на дисулфирам.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ПРИ СПЕЦИАЛНИ ГРУПИ ПАЦИЕНТИ

Да се прилага с особено внимание при пациенти с камъни в пикочния мехур и увеличание на оксалатите в урината; някои заболявания на кръвотворната система; тромбофлебит; склонност към тромбози; диабет.

ПРИЛОЖЕНИЕ ПРИ БРЕМЕННИ И В ПЕРИОДА НА КЪРМЕНЕ

Поради липса на данни за безопасността на продукта по време на бременност и кърмене, употребата му не е препоръчителна.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Няма данни за неблагоприятно повлияване на активното внимание, рефлексите и двигателната активност.

ДАННИ ЗА ПОМОЩНИТЕ ВЕЩЕСТВА

Продуктът съдържа оцветител Е 110, който може да причини алергичен тип реакции, вкл. астматичен пристъп. Рискът от алергии е по-голям при алергични към аспирин пациенти.

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Приемат се от 1 до 3 таблетки 3 пъти дневно през устата, преди или след хранене. Продължителността на лечението обикновено е 5-6 седмици, в някои случаи до 3 - 6 месеца.

ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ

Приемът на по-висока доза може да предизвика повишена съсирваемост на кръвта; склонност към тромбозиране; безпокойство, безсъние, главоболие, повишаване на кръвното налягане; диария, захар в урината. Лечението е симптоматично и се провежда от лекар, с предварителни мерки за намаляване резорбцията на продукта- стомашна промивка, активен въглен.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

По време на лечението с продукта могат да се появят леки стомашно-чревни оплаквания, най-често гадене, което налага прием след ядене. Много рядко могат се наблюдават реакции от страна на кожата: обриви и сърбеж.

ЛЕКАРСТВЕНА ФОРМА И ОПАКОВКА

Филмирани таблетки по 100 броя в стъклена банка, опакована в картонена кутия.

СЪХРАНЕНИЕ

На сухо и защитено от светлина място, при температура под 25° С Да се пази на място, недостъпно за деца.

СРОК НА ГОДНОСТ

4 (четири) години от датата на производство