Производител RAMKOPHARM
Наличност

РОЗКАЛИПТ КАПСУЛИ Х 40

Вижте още продукти от:

РОЗКАЛИПТ КАПСУЛИ

 

Една капсула от хранителната добавка РОЗКАЛИПТ съдържа:

- Розмариново - 30 mg (Oleum Rosmarini)

- Евкалиптово масло - 5 mg (Oleum Eucaliptus)

- Слънчогледово масло (пълнител) -215 mg (Oleum Helianthi)

Розмариновото етерично масло се съдържа и се добива от листата на Розмарина (Rosmarinus officinalis), вечнозелен храст, който се среща в Средиземноморската област и Южна Европа.

Евкалиптовото етерично масло се съдържа и се добива от листата на Евкалипта (Eucalyptus globulus), високи вечнозелени дървета, които се срещат в регионите със субтропичен климат.

Розмариновото масло представлява безцветна или слабо жълтеникава течт със специфична приятна миризма на розмарин. Съдържа цинеол, борнеол, камфора, камфен, като общото им съдържание в качественото етерично масло не трябва да е по-малко от 45 %.

Розмариновото масло притежава регулиращо и възстановяващо действие върху функциите на черния дроб, особено след прекарани чернодробни заболявания (остър и хроничен хепатит) и различни интоксикации на организма. Освен това, стабилизира мембраните на чернодробните клетки и активира ензимните системи в тях.

Розмариновото масло подпомага пренасянето на мастни киселини от черния дроб към тъканите и по този начин предпазва черния дроб от мастна инфилтрация (липотропен ефект), Има антиоксидантно действие - подтиска окислението на липидите и неутрализира свободните токсични радикали. Розмариновото масло стимулира образуването на жлъчка и улеснява усвояването на мазнините. Притежава и холе- и уроантисептичен ефект, което се използва при жлъчно - каменна болест, хроничен холецистит, жлъчни колики и следоперативни състояния на жлъчката.

Розмариновото масло притежава широк спектър от антимикробни ефекти. То е добро средство при възпалителни процеси на лигавицата на устната кухина и , горните дихателни пътища и белите дробове.Евкалиптовото масло е безцветна до слабо жълтеникава течт със силна специфична миризма. Главна съставка на маслото е евкалиптола (1,8 - цинеол).

Основното действие на евкалиптола е противовъзпалително и антисептично (бактерицидно). В клиничната медицина се използва Евкалиптовото масло при , катари на горните дихателни пътища, бронхити и бронхиектазии, белодробна астма, емфизем на белите дробове. Действа отхрачващо при кашлица и задух, особено при тютюнопушене.

Етеричните масла, каквито са и Розмариновото и Евкалиптовото, независимо от пътя на въвеждането им в организма се излъчват през белите дробове, където упражняват своя противомикробен и противовъзпалителен ефект.

Комбинацията от двете етерични масла е :

• добър хепатопротектор и укрепващо функциите на черния дроб средство, след прекаран хепатит и други интоксикации;

• добро средство при жлъчни заболявания като жлъчно-каменна болест, хроничен холецистит, жлъчни колики и следоперативни състояния на жлъчката;

• много подходящ при , , кашлица, грип, катари на горните дихателни пътища, бронхити и бронхиектазии, белодробна астма, абцес на белите дробове. Продуктът Розкалипт е безвреден и в препоръчителната дозировка може да се ползва дълго време, без прекъсване.

 

Препоръчителната дозировка е по 1-2 капсули 3 пъти дневно.