Производител UNIPHARM
Наличност

Правастатин таблетки 20 мг х 30

19,26 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ПРАВАСТАТИН ТАБЛЕТКИ 20 МГ Х 30

 

Правастатин осъществява своето понижаващо липидите действие по два основни начина: Първият - обратимо инхибиране на ключевия ензим в синтезата на холестерола - ХМГ КоА редуктазата. В резултат на това му действие се блокира превръщането на ХМГ КоА в мевалонова киселина и се редуцира вътреклетъчния холестерол.

В сравнение с другите статини - инхибитори на ХМГ КоА - редуктазата, действието на правастатина върху ензима е предимно в черния дроб / до 95% /, отколкото в другите места - слезка, тестиси, бъбреци, надбъбрек. Правастатин притежава структурно сходство с една част на ХМГ КоА, а именно -З-хидрокси-З-метилглутарат. Чрез намаляване на вътреклетъчните резерви на холестерола, правастатин стимулира синтезата на ЛНП - рецептори в клетъчните мембрани и по този начин засилва рецепторно медиираният катаболизъм и клирънс на циркулиращия атерогенен Хол.- ЛНП. Вторият - правастатин инхибира образуването на ЛНП - холестерол чрез потискане синтезата на ЛМНП холастерол в липопротеините с много ниска плътност, който е прекурсор на ЛНП - холестерол..

Правастатин, приложен в доза 40 mg в продължение на 7 дни, предизвиква понижение на плазмените нива на холестерола с 20%, на Хол.- ЛНП с 23% и на общите триглицериди - с 31% съответно.Правастатин води до понижение нивата на АроВ с 12% при краткотрайно и до 30% - при продължителното му приложение.

Наред с понижаващото холестерол и триглицериди действие, правастатин оказва положителен ефект върху ендотелната дисфункция, в резултат на което се забавя прогресирането на атеросклерозата.