Производител UNIPHARM
Наличност

Пентоксифарм таблетки 100 мг х60

4,19 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ПЕНТОКСИФАРМ ТАБЛЕТКИ

 

Пентоксифарм е лекарствен продукт за лечение на заболявания, свързани с нарушения в периферните и мозъчните съдове. Той подобрява кръвния ток и обмяната на веществата в мозъчните и периферните тъкани, подобрява вискозитета на кръвта. Умерено разширява кръвоносните съдове и понижава съдовото съпротивление. Предизвиква незначително понижение на артериалното налягане. Засилва действието на антихипретензивни и противосъсирващи лекарства.

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА ПЕНТОКСИФАРМ?

ПОКАЗАНИЯ

Периферни съдови нарушения - интермитентно накуцване, диабетна ангиопатия, трофични язви на подбедриците, гангрена; мозъчни съдови нарушения - мозъчна атеросклероза, преходни мозъчни исхемични нарушения, съдова деменция; съдови нарушения на ретината; съдови вестибуларни и слухови нарушения.

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ПЕНТОКСИФАРМ?

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Свръхчувствителност към активното или помощните вещества, свръхчувствинелност към други ксантини /кофеин, теофилин, теобромин/; при пациенти с тежка артериална хипотония, масивни кръвоизливи, мозъчни кръвоизливи, пресен миокарден инфаркт, бременност, кърмене.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Уведомете лекуващия си лекар, ако имате някакво хронично заболяване, ако сте свръхчувствителни към други лекарства или храни или ако вземате други лекарства.

С особено внимание лекарственият продукт трябва да се употребява в следните случаи: при необходимост от едновременно лечение с антикоагуланти и антиагреганти поради риск от засилване на тяхното действие; при пациенти с хипотензия и ритьмни сърдечни нарушения; при пациенти с тежка форма на коронарна болест и изразени мозъчни обструктивни съдови нарушения /лечението с лекарствения продукт трябва да започне с низки дози и тяхното повишаване трябва да става постепенно/; при пациенти над 65 год. възраст поради забавяне на екскрецията и поява на риск от токсични ефекти; при пациенти с нарушения в бъбречната функция, поради понижаване на степента на екскрецията и усилване на неговата токсичност с оглед избягване на нежелани лекарствени реакции от страна на гастро-интестиналния тракт се препоръчва приемането на лекарството по време на хранене, тъй като е известно, че храната само забавя неговата резорбция без да намалява степента и.

Употреба при бременност и кърмене

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете. Преди да вземате някакво лекарство по време на бременност, непременно се посъветвайте с лекуващия си лекар.Противопоказано е назначаването на Пентоксифарм на бременни и кърмачки.

Важна информация за помощните вещества

Поради наличието в състава на таблетката, макар и в минимални количества, на лактоза, е необходимо внимателно приложение при пациенти с лактазна недостатъчност или с глюкозо-галактозен синдром.

КАКВИ ЛЕКАРСТВА МОГАТ ДА ВЗАИМОДЕЙСТВАТ С ПЕНТОКСИФАРМ?

Моля, уведомете лекуващия си лекар за всички лекарства, които вземате в момента или сте вземали доскоро, независимо дали са предписани от лекар или са купени без рецепта. Това е важно, защото Пентоксифарм може да промени активността на някои от лекарствата или обратно, някои лекарства могат да променят ефектите му. При едновременно приложение с противосъсирващи лекарства/ антиагреганти/ се повишава риск от поява на кръвоизливи. 

При едновременно приложение с антихипертензивни лекарства Пентоксифарм може да засили тяхното действие и да предизвика изразена хипотензия. При едновременно приложение с теофилин Пентоксифарм може да предизвика повишаване на плазмените концентрации на теофилин и да доведе до поява на токсични ефекти. Хипогликемичният /понижаващия кръвната захар/ ефект на перорални антидиабетни средства и инсулин може да бъде засилен при едновременното им приложение с Пентоксифарм.Храната, приета едновременно с лекарствения продукт, забавя, но не понижава степента на резорбцията му.

НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ И ДОЗИРОВКА

Дозата и продължителността на лечение се определят от лекуващия лекар. Важно е да вземате лекарството така, както лекарят Ви го е предписал. Не трябва да променяте дозите или да преустановявате лечението без да се консултирате преди това с лекаря, дори ако се чувствате добре. Старайте се да вземате лекарството по едно и също време на деня.

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Възрастни:

Таблетките се приемат несдъвкани по време на хранене с достатъчно течност. Препоръчвана дневна доза за възрастни е 1200 mg (при остри състояния), разпределена в три-равномерни приема. Поддържаща доза е 800 mg дневно.

Препоръчвана продължителност на лечебния курс - най-малко 8 седмици.

Прекъсване на лечението

Не прекъсвайте лечението без консултация с лекар!Ако имате чувството, че ефектът на лекарството е много силен или твърде слаб, консултирайте се с лекуващия си лекар.

Ако пропуснете поредната доза Пентоксифарм?

Ако пропуснете една доза, вземете я колкото е възможно по-скоро. Ако почти е станало време за следващата доза, вземете я както обикновено. Не вземайте двойна доза за да компенсирате забравената. Продължете да вземате лекарството, както Ви е предписано.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Пентоксифарм може да има нежелани ефекти. Те обаче не се наблюдават при всички пациенти, така че Вие можете да не получите никаква реакция.

При поява на нежелани ефекти, включително и такива, които не са споменати в тази листовка, информирайте лекуващия си лекар. При употребата на Пентоксифарм може да се появи нервност, главоболие, нарушения в съня, ускоряване или забавяне на сърдечния ритъм и дишането, рязко понижение на кръвното налягане, чувство на тежест под лъжичката, гадене, повръщане, потискане на апетита, запек, жажда или сухота в устата. В редки случаи лекарството може да предизвика кожни обриви.

Какво трябва да направите, ако приемете Пентоксифарм в доза по-висока от предписаната?

Ако сте приели доза по-голяма от предписаната, посъветвайте се с лекуващия лекар. При наличие на симптоми на предозиране, незабавно се обърнете към лекуващия лекар или в най-близко здравно заведение!

СЪХРАНЕНИЕ

На сухо и защитено от светлина място, при температура под 25 С Да се съхранява на недостъпни за деца места! 

СРОК НА годност

3 годиниЛекарственият продукт не трябва да се употребява след изтичане срока на годност, отбелязан върху опаковката.