Производител ХИМАКС ФАРМА
Наличност

Парацетамол кофеин саше х 6

  ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН

 

 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН ХИМАКС ФАРМА  И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Парацетамол Кофеин Химакс Фарма е комбиниран лекарствен продукт, който съдържа парацетамол и кофеин. Парацетамолът има обезболяващо и температуропонижаващо действие. Притежава много слабо противовъзпалително действие. Има по-силно действие на ниво централна нервна система, отколкото върху периферната нервна система. Кофеинът е стимулатор на централната нервна система и има съдосвиващо действие. Счита се , че при някои състояния на болка той има и пряк обезболяващ ефект. Продуктът подпомага преминаването на обезболяващите средства през мозъчната бариера и по тази причина се използва широко в лекарствени комбинации с тях.

Парацетамол Кофеин Химакс Фарма се използва за лечение на болка / главоболие, мускулна и ставна болка, при хирургични интервенции и изгаряния, менструална болка/ или повишена температура.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН ХИМАКС ФАРМА

Не приемайте Парацетамол Кофеин Химакс Фарма ако имате:

Алергия / свръхчувствителност / към някое от активните или помощни вещества

Заболявания на черния дроб, особено чернодробна недостатъчност

Продуктът не се прилага при деца под 12-годишна възраст.

Обърнете специално внимание при употребата на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма в следните случаи:

Ако ефектът на лечението е недостатъчен или липсва такъв / ако болката продължава повече от 5 дни, а високата температура повече от 3 дни /, моля консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт с оглед промяна на дозировката или лечението.

По време на лечението не трябва да се приемат други продукти, съдържащи парацетамол. При деца над 12 години, приемащи при лечението с този продукт в доза 60 мг/кг/дневно, комбинирането с друго температуропонижаващо средство не се препоръчва, освен ако Парацетамол Кофеин Химакс Фарма е неефективен.

При продължително приемане на обезболяващи продукти във високи дози може да се развие главоболие, което да не се повлиява от лечение с продукта.

При редовно приемане на обезболяващи продукти, особено лекарствени комбинации, може да настъпи увреждане на бъбреците, в редки случаи до бъбречна недостатъчност.

При приемане на големи дози от продукта за продължителен период от време, особено при лица, употребяващи редовно алкохол, рискът от увреждане на черния дроб се повишава.

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Продължителното приемане на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма може да намали ефектите на някои лекарствени средства, които подлежат на интензивно разграждане в черния дроб.

Едновременен прием на продукта с лекарства, които повишават чернодробното превръщане като фенобарбитал, фенитоин, карбамазепин, рифампицин, може да доведе до увреждане на черния дроб. При комбиниране на парацетамол с аминофеназон взаимно се усилва действието на двете вещества и се усилва тяхната токсичност. Парацетамолът усилва действието на кумариновите противосъсирващи средства. Оралните противозачатъчни средства отслабват ефектите на активните вещества в лекарствения продукт. По същия механизъм и рифампицин намалява обезболяващото действие на парацетамола. Продуктът може да доведе до увеличен риск от токсични ефекти върху костния мозък при едновременно приложение с антибиотика хлорамфеникол.

Прием на Парацетамол Кофеин Химакс Фарма с храна и напитки

Няма данни за необходимост от специален хранителен режим или ограничение на определени видове храни  и напитки по време на лечението с този продукт. Поради съдържанието на кофеин в продукта, допълнителният прием на кафе, шоколад и чай с кофеин трябва да бъде съобразен.

Бременост

Преди да започнете приема на продукта, моля консултирайте се с Вашия лекар.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за неблагоприятни ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.

КАК ДА ПРИЕМАТЕ ПАРАЦЕТАМОЛ КОФЕИН ХИМАКС ФАРМА

Възрастни и деца над 12-годишна възраст:

Парацетамол Кофеин Химакс Фарма  се прилага 3-4 пъти дневно по едно саше през интервал от 5-6 часа. Съдържимото в сашето се разтваря в чаша с топла или хладка вода и се разбърква. За 24 часа не трябва да се превишава дневната доза от 3 грама Парацетамол / 6 сашета /.

Ако имате впечатлението, че Парацетамол Кофеин Химакс Фарма е с по-силен или по-слаб ефект от очаквания, обърнете се към  Вашия лекар или фармацевт.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства , този продукт също може да предизвика нежелани лекарствени реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Парацетамол Кофеин Химакс Фарма се понася добре . В редки случаи могат да се наблюдават:

Кожни реакции

Намаляване броя на тромбоцити и левкоцити

От страна на нервната система:безсъние, нервност, безпокойство, възбуда.

Чернодробни и бъбречни увреждания.