Производител nobel
Наличност

Омепразид капсули 20 мг Х 14

Вижте още продукти от:

ОМЕПРАЗИД® 20 mg твърди стомашно-устойчиви капсули
omeprazole (омепразол)

Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.

Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.

1.    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОМЕПРАЗИД® И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

ОМЕПРАЗИД® е антиациден препарат и принадлежи към групата на инхибиторите на водородно-калиева аденозинтрифосфатаза (протонната помпа) в пристенните клетки на стомашните жлези. Потиска последната фаза от секреция на солната киселина. Ефектът му се проявява бързо.

ОМЕПРАЗИД® се използва при:

Симптоматично лечение на лека форма на гастро-езофагеален рефлукс и свързаните с него симптоми (стомашни киселини, връщане на киселини и болка зад гръдната кост).
За предотвратяване на язва на дванадесетопръстника (горния отдел на тънките черва), язва на стомаха, включително вследствие лечение с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – група лекарства, повлияващи болка и ставни проблеми.

2.    ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ОМЕПРАЗИД®

Не приемайте ОМЕПРАЗИД®

-    ако сте алергични (свръхчувствителни) към омепразол или към някоя от останалите съставки на ОМЕПРАЗИД®. Алергичната реакция може да се разпознае по наличието на: обрив, сърбеж, зачервяване на кожата или затруднено дишане.
-    ако имате увреждане на чернодробната функция. Комбинираното лечение с кларитромицин е противопоказно.
OMEPRAZID® е противопоказан при новородени и деца под 2- годишна възраст.

Обърнете специално внимание при употребата на ОМЕПРАЗИД®

-    Преди започване на лечение с омепразол трябва да се изключи наличие на злокачествени образувания в стомаха и хранопровода, тъй като лечението може да подобри състоянието като облекчи симптомите и с това да затрудни диагнозата.
-    Намалената киселинност на стомаха при приложение на инхибитори на протонната помпа спомага за развитието на бактерии в стомашно-чревния тракт. Прилагането на лекарства, потискащи киселинната секреция, води до покачване на риска от инфекции на стомашно-чревния тракт, като Salmonella и Campilobacter.
-    Диагнозата рефлукс езофагит трябва да бъде потвърдена ендоскопски
-    При пациенти с тежка чернодробна недостатъчност трябва периодично да се проследяват стойностите на чернодробните ензими.

При пациенти в напреднала възраст не се налага промяна на дозата.
Не е необходимо коригиране на дозата при пациенти с увредена бъбречна функция.

Моля, информирайте Вашия лекар, ако имате чернодробно увреждане, тъй като е необходимо намаляване на дозите.

При пациенти с нарушена чернодробна функция: тъй като бионаличността и полуживотът могат да се увеличат, при пациенти с чернодробно увреждане максималната дневна доза следва да се ограничи до 20 mg.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
ОМЕПРАЗИД® трябва да се приема поне 30 минути преди сукралфат, който при едновременно приложение намалява силата на лечебното му действие.
ОМЕПРАЗИД® причинява силно и дълготрайно потискане на стомашно-киселинната секреция; поради това теоретично е възможно, да влияе върху усвояването на лекарства като кетоконазол, естери на ампицилин, железни соли, дигоксин, при които киселинността на стомашния сок е определящ фактор за степента, до която проникват в тъканите или органите след прием.

Прием на ОМЕПРАЗИД® с храни и напитки


ОМЕПРАЗИД® стомашно-устойчиви капсули трябва да се вземат преди ядене.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата, на което и да е лекарство.
Резултатите от три епидемиологични изследвания показват, че омепразол няма неблагоприятно влияние по време на бременността върху ембриона и новороденото. ОМЕПРАЗИД® може да бъде предписван по време на бременност.
Омепразол преминава в млякото на кърмещите майки, но не е възможно да повлияе на кърмачето, когато се спазва препоръчаната дозировка.

Шофиране и работа с машини

Няма данни ОМЕПРАЗИД® да повлиява способността за шофиране и работа с машини.


3.    КАК ДА ПРИЕМАТЕ ОМЕПРАЗИД®

ОМЕПРАЗИД®  капсули се приемат през устата като не се отварят, не се дъвчат и не се разчупват, а се гълтат цели.

Препоръчителната доза за възрастни е 20 mg ОМЕПРАЗИД® един път дневно в продължение на 2 седмици. Ако през този период не настъпи подобрение, моля свържете се с Вашия лекар.

Ако сте спрели приема на ОМЕПРАЗИД®

Не спирайте лечението, преди да сте завършили пълния курс на лечение, независимо, че сте се почувствали по-добре. Възможно е да не сте се излекували напълно и някои от симптомите да се проявят отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.


Как изглежда ОМЕПРАЗИД® и какво съдържа опаковката

Капсулите са непрозрачни с жълто тяло и зелено капаче, съдържащи бели до почти бели микрогранули.
14 броя стомашно устойчиви капсули се опаковат в 2 блистера по 7.
Два блистера се поставя в картонена кутия.