Производител NEO BALKANIKA LTD
Наличност

Неорисп таблетки 2 мг х 30

10,20 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

НЕОРИСП


Неорисп е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Неорисп се използва за лечение на пациенти с шизофрения. Неорисп се разпространява под формата на таблетки.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА NEORISP  И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛВА

Филмираните таблетки са в блистери от поливинилхлорид /алуминиево фолио, пакетирани в картонена опаковка, съдържаща листовка за пациента.

Всяка филмирана таблетка съдържа 1 мг от активната съставка рисперидон

Неорисп е показан за лечение на широк кръг от пациенти с шизофрения - първи психотичен епизод, рецидиви, хронична шизофрения и други психотични състояния, при които позитивните симптоми /като халюцинации, налудности, нарушено мислене, враждебност, мнителност/ и/или негативните симптоми са ярко изразени. Неорисп също облекчава афективните симптоми, свързани с шизофрения. Освен това Неорисп е показан също и за продължително лечение за предотвратяване на рецидиви при пациенти с хронична инфекция.

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ NEORISP

Не приемайте при следните състояния:

Противопоказан при пациенти със свръхчувствителност към активната съставка или към някое от помощните вещества в таблетката.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО С NEORISP

Поради алфа-блокиращото действие на активната съставка risperidone е възможна поява на намаляване на кръвното налягане при изправяне, особено по време на началния период на адаптиране на дозата. Неорисп трябва да се прилага с внимание при пациенти с проявено сърдечно-съдово заболяване и дозата следва да се адаптира постепенно, както е препоръчано от лекуващия лекар. При появата на хипотензия трябва да се помисли за намаляване на дозата.

При употребата на класически невролептици са били описани случаи на невролептичен малигнен синдром, който се характеризира с хипертермия, мускулна ригидност, вегетативна нестабилност, промени в съзнанието и повишени нива на креатинфосфокиназа. В такъв случай всички антипсихотични медикаменти следва да бъдат спрени.

Внимание е необходимо също и при предписването на Пеописп на пациенти с болест на Паркинсон, тъй като теоретично е възможно да предизвика влошаване на болестта.

При проучвания при възрастни пациенти с деменция, лекувани едновременно с фуросемид и лекарствени продукти, съдържащи активната съставка  risperidone, се наблюдава по-висока смъртност в сравнение с лечение с прием само на risperidone или самостоятелно приложение на фуросемид. 

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Посъветвайте се с вашия лекар преди употребата на което и да е лекарство.

Безопасността на risperidone при употреба по време на бременност пр и човека не е установена. По тази причини Неорисп следва да се прилага по време на бременност, само ако ползата превишава рисковете.

Установено е,  че risperidone се отделя в майчиното мляко. Поради това  жени, приемащи Неоресп не трябва да кърмят. 

ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Възможно е Неорисп да попречи на дейност, изискващи повишено внимание. Поради това пациентите трябва да се съветват да не шофират и да не управляват машини до установяване на индивидуалната им чувствителност. 

КАК ДА ПРИЕМАТЕ НЕОРИСП

Винаги приемайте Неорисп, точно както ви е казал вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте вашия лекар.

Шизофрения

Приеминаване от други антипсихотични средства към Неорисп:

Когато е медицински оправдано, се препоръчва постепенно прекратяване на предишното лечение след започване на терапия с Неорисп. Също тако, ако това е медицински оправдано, се препоръчва при приминаване на пациента от антипсихотични депо-препарати, терапията с Неорисп да започне със заместване на следващата инжекция от схемата. Необходимостта от продължаване на провежданото антипаркинсоново лечение трябва периодично да се преразглежда.

Възрастни 

Неорисп може да се прилага перорално веднъж или два пъти дневно

Пациентите трябва да започват лечението с доза 2 мг/дневно Неорисп. Дозата може да бъде повишена на втория ден на 4 мг. След това дозата може да се поддържа непроменена или да бъде индивидуално пригодена, ако е необходимо. Повечето пациенти се повлияват от дневни дози между 4 и 6 мг. При някои пациенти е подходяща по-бавна титрационна фаза и по-ниски начална и поддържаща доза.

Дози, превишаващи 10 мг дневно, не са показали по-висока ефикасност  от по-ниските дози и е възможно да предизвикат екстрапирамидни симптоми. Тъй като безопасността на дози над 16 мг дневно не е изследвана, не трябва да се прилагат дози, превишаващи тези стойности.

Лица в напреднала възраст

Препоръчва се начална доза от 0,5 мг два пъти дневно. Тази доза може да бъде индивидуално пригодена с добавки от 0,5 мг два пъти дневно до 1-2 мг два пъти дневно.

Деца

Лиспва опит от употреба при деца под 15 годишна възраст.

 Бъбречно и чернодробно заболяване

Препоръчва се начална доза от 0,5 мг два пъти дневно. Тази доза може да бъде индивидуално пригодена с добавки от 0,5 мг два пъти дневно до 1-2 мг два пъти дневно. 

СЪХРАНЕНИЕ:

 Да се съхранява при температура под 25 ° С. Да се пази от светлина и влага.

Не използвайте след срока на годност.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнери за домашни отпадъци. Попитайте вашия фармацевт как да унищожите ненужните ви лекарства. Тези мерки спомагат за опазване на околната среда.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа:

- Активната съставка е рисперидон

- Другите съставки са царевично нишесте, микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, натриев гликолат от скорбяла, магнезиев стеарат, дистилирана дова.