Производител GEROT PHARMACEUTICA
Наличност

Небилан таблетки 5 мг х 30

8,95 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

НЕБИЛАН

 

Небилан е лекаррство отпускащо се по лекарско предписание. Небилан сеизползва за лечението на есенциална хипертония. Небилан не се препоръчва на лица до 18 годишна възраст.

ТЕРАПЕВТИЧНИ ПОКАЗАНИЯ:

Лечение на есенциална хипертония.
Лечение на хронична сърдечна недостатъчност в допълнение на обичайните схеми на лечение при възрастни болни над 70 годишна възраст.

ДОЗИРОВКА И НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ

Начин на приложение:

Таблетката трябва да се поглъща с достатъчно количество течност /например чаша вода/ със или без храна.

Хипертония:

Възрастни: 
Дозата е една таблетка дневно, за предпочитане приета по едно и също време на деня. Таблетките може да се приемат с храна.
Отчетлив ефект по отношение понижаване на кръвното налягане се отбелязва след провеждане на лечение в продължение на 1-2 седмици.
Понякога оптимален ефект се постига едва след 4 седмици.

Комбинация с други антихипертензивни лекарсвени продукти

Бета-блокерите могат да се използват самостоятелно или едновременно с други антихипертензивни лекарствени продукти. Досега, допълнителен антихипертензивен ефект е установен единствено при комбиниране на Небилан 5 мг с хидрохлортиазид 12,5-25 мг.

Пациенти с бъбречна недостатъчност

При болни с бъбречна недостатъчност се препоръчва използване на начална доза 2,5 мг дневно. При необходимост дневната доза може да се повиши до 5 мг.

Пациенти с чернодробна недостатъчност

Данните за използване на лекарствения продукт при болни с чернодробна недостатъчност или увредена чернодробна функция са ограничени. По тази причина употребата на Небилан 5 мг при тези болни е противопоказана.

Пациенти в напреднала възраст

При пациенти над 65 годишна възраст се препоръчва използване на начална доза 2,5 мг дневно. При необходимост дневната доза може да се повиши до 5 мг. Въпреки това, във връзка с ограничения опит от използване на лекарствения продукт при пациенти над 75 годишна възраст, той трябва да се прилага предпазливо и тези болни трябва да бъдат внимателно проследявани.


Деца и юноши

не се препоръчва употребата на Небилан 5 мг при деца и юноши под 18 години.

Хронична сърдечна недостатъчност

Лечението на стабилна хронична сърдечна недостатъчност трябва да започне с постепенно повишаване на дозата до достигане на оптимална индивидуална поддържаща доза.
Пациентите трябва да са със стабилна хронична сърдечна недостатъчност, без епизоди на остра сърдечна недостатъчност, през последните шест седмици. Препоръчва се лекуващият лекар да има опит в третирането на хронична сърдечна недостатъчност. При пациентите, които  приемат лекарствени продукти за третиране на сърдечно-съдови заболявания, включително диуретици и/или дигоксин и/или АСЕ инхибитори, и/или антагонисти на ангиотензин II, се препоръчва дозировката на тези продукти да бъде уточнена през последните две седмици преди започване на лечение с небиволол.
Началната адаптация на постепенно повишаващата се доза трябва да се извърши по следния начин през 1-2 седмични интервали в зависимост от поносимостта на пациента:
Еднократната дневна доза от 1,25 мг небиволол трябва да се увеличи до 2,5 мг небиволол веднъж дневно, след това до 5 мг веднъж дневно, а след това до 10 мг веднъж дневно.
Препоръчителната максимална доза е 10 мг небиволол веднъж дневно.
Започването на лечение и всяко повишаване на дозата трябва да се извършва под наблюдение на опитен лекар в продължение на най-малко 2 часа, за да бъде сигурно, че клиничното състояние остава стабилно.
Обичайно, лечението на хронична сърдечна недостатъчност с небиволол е продължително. Не се препоръчва внезапно спиране на лечението с небиволол, тъй като това може да доведе до преходно влошаване на сърдечната недостатъчност. При необходимост от преустановяване на терапията, дозата трябва постепенно да се намалява наполовина всяка седмица.
Таблетките може да се приемат с храна.

Пациенти с бъбречна недостатъчност

При лека или умерена бъбречна недостатъчност не се налага промяна в дозата, тъй като постепенното повишаване на дозировката до достигане на максимално поносимата доза се извършва индивидуално. 
Пациенти с чернодробна недостатъчност
Данните за използване на лекарствения продукт при болни с чернодробна недостатъчност са ограничени. По тази причина, употребата на небиволол при тези болни е противопоказана.

Пациенти в напреднала възраст

Не се налага адаптиране на дозата, тъй като постепенното повишаване на дозировката до достигане на максималното поносимата доза се извършва индивидуално.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

- свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества
- чернодробна недостатъчност или нарушена чернодробна функция
- остра сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок или епизоди на декомпенсирана сърдечна недостатъчност,които изискват интравенозно инотропно лечение.
- синдром на болния синусов възел
- сърдечен блок втора и трета степен
- анамнестични данни за бронхоспазъм или бронхиална астма
- нелекуван феохромоцитом
- метаболитна ацидоза
- брадикардия
- хипотония
- тежки периферни циркулаторни нарушения

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Употреба по време на бременност
Небиволол притежава фармакологични ефекти, които може да окажат вредно влияние върху бременността и/или плода/новороденото. По принцип, бета-адренорецепторните блокери намаляват перфузията на плацентата, което е свързано със забавяне на нарастването на плода, вътрематочна смърт, аборт или преждевременно раждане. При  плода и новороденото биха могли да възникнат нежелани реакции. При необходимост от провеждане на лечение с бета-адренорецепторни блокери, за предпочитане е използване на бета-селективни адренорецепторни блокери.
Небиволол не трябва да се използва по време на бременност, освен при категорична необходимост.

Употреба по време на кърмене

Повечето бета-блокери, особено липофилните съединения като небиволол и неговите активни метаболити, преминават в майчиното мляко, макар и в различна степен. Поради това не се препоръчва лечение с небиволол по време на кърмене.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Сърдечни нарушения:

Много чести - брадикардия
Чести - влошаване на сърдечна недостатъчност, първа степен атрио-вентрикуларен блок
Редки - брадикардия, сърдечна недостатъчност, забавена AV проводимост/AV блок

Нарушения на нервната система:

Чести - главоболие, замаяност, парестезия

Нарушения на очите:

Редки - нарушено зрение, сухота в очите

Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения:
Чести - диспнея
Редки - бронхоспазъм

Стомашно-чревни:

Чести - запек, гадене, диария
Редки - диспепсия,флатуленция,повръщане

Нарушение на кожата и подкожните тъкани:

Чести - оток
Редки - сърбеж, еритематозен обрив

Съдови нарушения:

Чести - ортостатична хипотония
Редки - хипотония

Психиатрични нарушения:

Редки - кошмари, депресия