Производител BMS
Наличност

Монозид таблетки 20 мг х 28

14,35 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

МОНИЗИД 

 

Монизид е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Монизид спада към групата на АСЕ-инхибиторите. Монизид понижава високото кръвно налягане.

Monozide съдържа две активно действащи съставки- фозиноприл и хидрохлоротиазид.Фозиноприл принадлежи към групата на лекарствата, наречени "АСЕ-инхибитори", а хидрохлоротиазид, към групата на диуретиците (отводняващи таблетки). Тези лекарства работят заедно за понижаване на високото кръвно налягане.

Притежател на разрешението за употреба

Bristol-Myers Squibb Company 345 Park Avenue, New York NY10154-0037, USA

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА НА ТОВА ЛЕКАРСТВО:

Може ли да приемате това лекарство?

Ако отговорите с ДА на някой от зададените по-долу въпроси, НЕ започвайте приема на таблетките Monozide. Отидете отново при Вашия лекар за съвет, възможно най-скоро.

1. Бременна ли сте и планирате ли бременност?

2. Кърмите ли?

3. Страдате ли от сърдечни, чернодробни или бъбречни заболявания, за които Вашия лекар не знае?

4. Имате ли повишени нива на холестерол или триглицериди, за които Вашия лекар не знае?

5. Имали ли сте необичайни или алергични реакции към подобни таблетки или към някоя от съставките на Monozide?

6 Имате ли повишена кръвна захар (диабет)?

Ако сте на инсулиново лечение, количеството на необходимия инсулин може да се промени.7 Страдате ли от подагра?

При някои пациенти една от активните съставки на таблетките Monozide може да повиши възможността за пристъп на подагра.Подложени ли сте на някакво десенсибилизиращо лечение ( инжекции за лечение на алергии)?Преди започване приема на Monozide, уверете се, че Вашия лекар знае за десенсибилизиращите (противоалергичните) инжекции, които Ви се поставят.

Може ли да приемате други лекарства?

Приемате ли други лекарства по време на лечението с Monozide, освен тези, за които сте уведомили Вашия лекар или фармацевт и сте потърсили съвет?

Лекарства, повлияващи храносмилането: Ако имате нужда от лечение с такива лекарства, то те трябва да се приемат 2 часа преди или 1 час след приема на таблетките Monozide.

Калиеви добавки: Не приемайте калиеви добавки или соли, съдържащи калий, без консултация с Вашия лекар.

Литий: Уверете се, че лекаря, предписал Ви лечението с Monozide, знае че едновременно с това приемате литий.

Други лекарства: Преди започване на лечението с Monozide, уведомете Вашия лекар за всички други лекарства, които приемате, като например: калциеви соли, лекарства за лечение на повишено кръвно налягане, инсулин или средства за лечение на диабет, лекарства за лечение на артрит (нестероидни противовъзпалителни средства), понижаващи холестерола лекарства, мускулни релаксанти (средства отпускащи мускулите) от курароподобен тип.

Може ли да шофирате или работите с машини?

Monozide обикновено не въздейства върху способността за шофиране или работа с машини. Въпреки това, ако почувствате виене на свят или замаяност, не шофирайте и се консултирайте с Вашия лекар.

Може ли да приемате алкохол?

Умерени количества алкохол няма да окажат въздействие върху Monozide. Въпреки това, обсъдете с Вашия лекар уместно ли е да приемате алкохол.

ПРИЕМ НА ЛЕКАРСТВОТО:

Как трябва да приемате Вашите таблетки?

Таблетката трябва да се приема по едно и също време на деня. Вашият лекар може да увеличи тази доза до 2 таблетки дневно от 10 мг или до 20 мг дневно. Важно е да спазвате всички указания, дадени от лекаря. Таблетките трябва да се поглъщат цели с вода.Това лекарство не се препоръчва при деца и младежи под 18 годишна възраст. Върху всеки блистер са написани дните на седмицата. Вземете тази таблетка, която отговаря на съответния ден от седмицата. Това ще Ви помогне да си спомните дали сте взели таблетката си за деня.

Трябва ли да вземате таблетките Monozide преди или след хранене?

Това няма значение. Приема на таблетките не зависи от храненето.

Колко дълго трябва да приемате Вашите таблетки?

Много е важно да приемате Monozide, докато Вашия лекар не Ви каже да спрете. НЕ спирайте Monozide без лекарска консултация.Ако по време на лечението с Monozide възникнат някакви проблеми, обсъдете ги с Вашия лекар.

Какво трябва да направите в случай, че приемете повече таблетки или те бъдат погълнати от деца?

Както при всяко лекарство, в случай на предозиране потърсете незабавно Вашия лекар или отидете в спешното отделение на най-близката болница. Вземете със себе си празната опаковка или останалото количество от лекарството.

Какво трябва да направите в случай, че забравите да вземете таблетката?

Ако пропуснете да вземете определената доза, не се притеснявайте. Вземете я възможно най-бързо след като се сетите в рамките на деня. Ако пропуснете напълно дневната доза, НЕ приемайте двойно количество, с цел компенсиране на пропуснатата доза.

Какво трябва да направите в случай, че забременеете по време на лечението с Monozide?

В случай на бременност по време на лечението с Monozide, уведомете незабавно за това Вашия лекар.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ:

Какви нежелани лекарствени реакции може да предизвика Monozide?

Повечето хора не страдат от появата на нежелани лекарствени реакции, по време на лечението с Monozide.

В случай на изброените по-долу състояния, уведомете веднага Вашия лекар:

Силен световъртеж, замаяност или припадък Сърбеж, недостиг на въздух, подуване ръцете или лицето Треска, чувство за студ (тръпки) или възпаление на гърлото Силна болка в областта на горната част на корема Пожълтяване на кожата или еклерите (бялата част) на очите.

При някои пациенти могат да се появят и следните нежелани реакции: кашлица, замаяност, лек стомашен дискомфорт, умора, слабост или кожен обрив.

Други нежелани реакции, наблюдавани при някои пациенти са: тръпки (чувство за "иглички" по тялото), мускулни болки, промени във вкуса, ускорен или неритмичен пулс (палпитации), чувство за студ или кожна реакция спрямо светлината (фоточувствителност). Ако симптомите продължават или започнат да Ви тревожат, уведомете Вашия лекар.

СЪХРАНЕНИЕ

Да се съхранява под 25°С. Да се пази от влага. Да се съхранява на място, недостъпно за деца.Да не се използва след изтичане срока на годност, отбелязан върху външната опаковка.