Производител CSC Pharmaceutical
Наличност

Микрозер таблетки 8 мг х 50

8,00 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

МИКРОЗЕР

 

Микрозер е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Микрозер се използва при симптоми на световъртеж. Микрозер се използва при Мeниеров синдром.

1.Терапевтични показания
Симптоматично лечение на патологични състояния, дължащи се на микро-циркулаторен дефицит в лабиринта; световъртеж; Мeниеров синдром и сродни вертигинозни състояния.

2. Дозировка и начин на приложение
2-4 таблетки дневно,  за предпочитане по време на хранене.

3. Противопоказания
Свръхчувствителност към активното вещество или към някое от помощните вещества. Язва на стомаха в активна фаза. Феохромоцитом. Обикновено е противопоказан при бременност.

4. Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба
При пациенти с анамнеза язва на стомаха, за да се избегне влошаване на патологията и при лица с бронхиална астма, МИКРОЗЕР да се употребява под лекарско наблюдение. Да не се употребява от деца.

5. Лекарствени взаимодействия и други форми на взаимодействие
Да не се употребява едновременно с антихистамини. 

6. Бременност и кърмене
При бременни жени лекарството да се прилага само в случай на крайна нужда и под пряко лекарско наблюдение. Преди да започнете лечение с Микрозер по време на кърмене, потърсете съвета на лекар.

7. Влияние върху способността за шофиране и работа с машини
Използването на МИКРОЗЕР не оказва влияние върху способността за шофиране и работата с машини.

8. Нежелани лекарствени реакции
Честотата на нежеланите лекарствени реакции се определя както следва:
Много чести: > 1/10
Чести: > 1/100, < 1/10
Нечести: > 1/1000, < 1/100
Редки: > 1/10 000, < 1/1000
Много редки: < 1/10 000

Понякога  гадене, главоболие и прояви на идиосинкразия. (Неуточнена честота) 
9. Предозиране
Няма данни за предозиране. В случай на предозиране се препоръчва стомашна промивка и съответните общи медицински мерки. Няма специфичен антидот за бетахистинов дихидрохлорид (betahistine didihydrochloride).
10. Фармакодинамика

Фармакотерапевтична група: препарати за лечение на вертиго ATC код: N07CA01
Бетахистинов дихидрохлорид е оригинално синтезиран продукт с въздействие върху микроциркулацията на органите и спомагащ за възстановяването на микро-циркулационния поток. Това действие се проявява и на ниво лабиринт. Промени в капилярната пропускливост, модификация на артериалното налягане и влияние върху гладката мускулатура или върху отделянето на стомашни киселини не са наблюдавани. Бетахистинов дихидрохлорид е хистаминоподобен препарат и действа като хистамин върху предкапилярните сфинктери, повишавайки предкапилярния микроциркулаторен поток. Изследвания върху животни показват, че бетахистинов дихидрохлорид в качествено отношение действа като хистамин, но се различава от последния по това, че може да бъде приеман орално и не предизвиква страничните ефекти на хистамина. 
11. Фармакокинетика
При човека продуктът се абсорбира бързо след перорален прием и достига максимална концентрация в кръвта до третия час. По-голямата част от перорално приетата доза се екскретира в урината под формата на метаболит: 2-pyridil оцетна киселина, като пълното елиминиране се постига за 24 часа.

12. Предклинични данни за безопасност
Предклиничните данни за безопасност при хора, на база на конвенционалните проучвания по фармакология, безопасност, токсичност при повторно дозиране, генотоксичност, карциногенност и репродуктивна токсичност показват, че няма риск.  

Списък на помощните вещества
Таблетки: микрокристална целулоза; манитол; силициев двуокис; талк; лимонена киселина.                                                              
Специални предпазни мерки при съхранение
Поради стабилността на продукта, МИКРОЗЕР не изисква специални условия на съхранение