Производител UNIPHARM
Наличност

Мезалазин таблетки 250 мг х 50

14,45 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

МЕЗАЛАЗИН

 

Мезалазин е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Мезалазин има противовъзпалително действие върху лигавицата на червата. Мезалазин се използва за лечението на болест на Крон.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕЗАЛАЗИН УНИФАРМ И ЗА КАКВО СЕ ПРИЛАГА

МЕЗАЛАЗИН УНИФАРМ се отнася към лекарства с изразено противовъзпалително действие върху чревната лигавица. Той се използва за лечение на хронични възпалителни заболявания на чревния тракт. Действието му се осъществява предимно локално и влиянието му върху други органи и системие незначително. Това осигурява добрата му поносимост при продължителното лечение на хронични възпалителни заболявания на червата.

Прилага се за лечение на следните заболявания:

- улцерозен колит - лечение и предотвратяване на рецидиви; продължително лечение на хроничен безсимптомен язвен колит;

- болест на Крон - лечение и предотвратяване на рецидиви.

2. КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ПРИЛОЖЕНИЕТО НА МЕЗАЛАЗИН УНИФАРМ

Мезалазин Унифарм не се прилага при:

- данни за свръхчувствителност към мезалазин и/или някое от помощните вещества;

- данни за свръхчувствителност към салицилати (група лекарства, към които се отнася и аспирин);

- активна язва на стомаха и дванадесeтопръстника;

- стеснение на пилора.

Обърнете специално внимание при употребата на Мезалазин Унифарм:

При болни с чернодробни или бъбречни заболявания лекарството може да се употребява само под наблюдение на лекар и след преценката на съотношение полза/риск от него;

При продължително лечение с лекарството се препоръчва периодично /2-4 седмичен интервал/ да се проследяват кръвната картина и функциите на черния дроб и бъбреците;

В началото на лечението с лекарството трябва да се има предвид възможността от влошаване на състоянието. При поява на такива симптоми, като силни коремни болки, кървава диария, кожни обриви и втрисане, е необходима незабавна консултация с лекуващия лекар!

Приложение на Мезалазин Унифарм и прием на храни и напитки

Храната може да забави резорбцията на лекарството, в резултат на което да се удължи времето на настъпване на лечебното му действие. Препоръчва се приемът на продукта да става 1 час преди хранене.

Бременност и кърмене

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевт.Не се препоръчва лечение с лекарствения продукт по време на бременност и по време на кърмене поради липса на достатъчно данни за безопасността му върху плода и кърмачето.

Шофиране и работа с машини

Продуктът не оказва неблагоприятно влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Приложение на други лекарствени продукти

Моля, информирайте своя лекар или фармацевт, ако приемате или сте приемали други лекарства включително и такива, които не са предписани от лекар!

При лечение с Мезалазин Унифарм не трябва се приемат лекарства, които променят киселинността на чревното съдържимо, например лактулоза.Мезалазин може да засили действието на лекарства, които се използват за лечение на нарушено кръвосъсирване (антикоагуланти). Не приемайте тези лекарства едновременно с Мезалазин Унифарм без консултация с лекар!

Кортикостероидни препарати (метилпреднизолон, хидрокортизон) могат да повишат честотата на нежеланите реакции от страна на стомашно-чревния тракт при едновременната им употреба с Мезалазин Унифарм.

Нивото на кръвната захар може да се понижи позначително, ако едновременно приемате Мезалазин Унифарм и перорални противодиабетни лекарства.Диуретичния ефект на спиронолактон и фуроземид може да се намали при едновременно лечение с Мезалазин Унифарм.Мезалазин Унифарм може да намали терапевтичния ефект на някои противотуберкулозни средства, като например-рифампицин.

3. КАК СЕ ПРИЕМА МЕЗАЛАЗИН УНИФАРМ

Винаги прилагайте Мезалазин Унифарм точно както Ви е казал Вашия лекар според инструкциите на лекуващия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.Лекарството се приема през уста 1 час преди хранене с достатъчно количество вода.

Обичайната доза е:

Възрастни

За лечение на остър стадий при възрастни пациенти се препоръчва по 3-4 таблетки 3 пъти дневно в продължение на 6-8 дни перорално. За подържащо лечение дозите могат да бъдат по 1-2 таблетки 3-4 пъти дневно.

Деца:

Не се препоръчва употребата при деца поради недостатъчен клиничен опит при тях.Ако имате впечатлението, че ефектът от приложението на МезалазинУнифарм е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт.

Ако сте приели повече от необходимата доза Мезалазин Унифарм

При прием на по-висока доза от предписаната веднага се обърнете за помощ към лекар!Случаите на предозиране с Мезалазин Унифарм са изключително редки.

Ако сте пропуднали да приложите Мезалазин Унифарм:

Ако пропуснете една доза, приемете лекарството колкото е възможно по-скоро.Ако почти е станало време за следващата доза, приемете я както обикновено. Не използвайте двойна доза за да компенсирате забравената. Продължете да се лекувате с лекарството, както Ви е предписано или указано в тази листовка.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Мезалазин Унифарм може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.При правилна употреба лекарственият продукт се понася добре. В редки случаи са възможни следните нежелани реакции от страна на стомашно-чревния тракт: диария, чувство на дискомфорт в коремната област, гадене, рядко - повръщане. В много редки случаи може да се появят силни коремни болки от спастичен характер, кървава диария, кожни обриви с втрисане. В тези случаи е необходима незабавна лекарска консултация.В отделни случаи са възможни промени в чернодробните показатели, данни за хепатит и панкреатит. Отделни пациенти могат да се оплакват от главоболие и световъртеж. В изключително редки случаи са възможни отделни прояви на свръхчувствителност към лекарствения продукт - кожни обриви, сърбеж,втрисане, бронхоспазъм, увреждане на сърцето и бъбреците. Изключително рядко са възможни мускулни болки, промени в кръвните показатели, синдром,наподобяващ Лупус еритематодес.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ НА МЕЗАЛАЗИН УНИФАРМ

Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

На сухо и защитено от светлина място, при температура под 25 С.

Да не се употребява след изтичане срока на годност, указан на опаковката!

Срок на годност: 2 (две) години от датата на производство.

6. ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Мезалазин Унифарм

- Активната съставка е Mesalazine 250 mg

- Другите съставки са микрокристална целулоза, царевично нишесте, прежелатинизирано нишесте, колоидален силициев двуокис, талк, магнезиев стеарат, повидон.

Как изглежда Mезалазин Унифарм и какво съдържа опаковката

Mезалазин Унифарм се предлага в блистери от PVC/алуминиево фолио съдържащи 10 стомашно-устойчиви таблетки.

5 блистера, поставени в картонена клиширана кутия

Притежател на разрешението за употреба и производител

УНИФАРМ АД, 1797, София, ул. Тр. Станоев №3

За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете сес локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

УНИФАРМ АД, 1797, София, ул. Тр. Станоев №3