Производител ALKALOID
Наличност

Легофер сироп 150 мл.

6,70 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

LEGOFJER / ЛЕГОФЕР

Ferric proteinsuccinylate Перорален разтвор

Състав

Активно вещество:

В 15 ml от пероралния разтвор се съдържат 800 mg Ferric proteinsuccinylate (еквивалент на 40mgFe3+).

Помощни вещества: натриев метилпарахидроксибензоат (Е219), натриев пропилпарахидроксибензоат (Е217), сорбитол, пропилен гликол, захарин натрий, натриев хидроксид, вишнев аромат, пречистена вода.

Лекарствена форма и опаковка

Флакон със 150 мл перорален разтвор и пластмасов дозатор в картонена кутия. 

Фармакотерапевтична група

Легофер представлява желязо-протеинов комплекс, съдържащ 5% тривалентно желязо, свързано със сукцинилат казеин. Благодарение на този състав желязото, съдържащо се в Легофер, е защитено от действието на стомашния сок, в резултат на което не причинява дразнене на стомашната лигавица. Освобождаването на желязото при Легофер става бавно в лумена на дванадесетопръстника и тънките черва, в резултат на това нормалното рН се повишава и което създава условия за разтваряне на препарата и разграждане на протеиновата обвивка от панкреатичните ензими. Легофер не се разгражда от пепсина в стомака, но се хидролизира от панкреатин при неутрално рН.

Терапевтични показания

Лечение на латентен железен дефицит и желязодефицитна анемия (изявен железен дефицит). Профилактика на железен дефицит.

Противопоказания

Известна свръхчувствителност към отделните съставки на продукта

Хемосидероза, хемохроматоза; апласгична, хемолитична и сидероакрестична анемия; хроничен панкреатит; чернодробна цироза.

Специални предпазни мерки

Ако е налице анемия, трябва да е уточнен нейният произход.
При анемия, дължаща се на инфекция или злокачествен процес, приложеното желязо се натрупва в ретикуло-ендотелна система, откъдето се мобилизира и използава само след преодоляване на първичното заболяване.

Лекарствени взаимодействия

Производните на желязото могат да повлияят абсорбцията на тетрациклини и холестирамин, затова трябва да се избягва едновременното им приложение.
Железните соли намаляват абсорбцията, а оттам и бионаличността и ефекта на леводопа, метилдопа, пенициламин, ципрофлоксацин и офлоксацин; едновременното им приложение при възможност би трябвало да се избягва или трябва да има интервал от поне два часа преди или след приема на железния препарат.
Не е съобщено за фармакологични взаимодействия при едновременно приложение на-Н2-антагонисти и антиацидни средства.
Абсорбцията на желязо може да се увеличи чрез едновременно приложение на повече от 200 мг аскорбинова киселина.
Хлорамфеникол може да забави резултата от терапията с желязо.
Времето за прием по отношение на приема на храна не е от значение за железния протеинсукцинилат.

Специални предупреждения

Не са необходими специални предупреждения, тъй като няма риск от привикване и пристрастяване.
Лечението не бива да продължава повече от 6 месеца, освен в случаите на продължаващо кървене, менорагия или бременност,

Продуктът може да повлияе лабораторните тестове, използвани за откриване на окултни кръвоизливи в изпражненията.

Бременност и кърмене
Не са необходими специални предупреждения. Легофер е особено показан при железен дефицит по време на бременността и. кърменето.

Влияние върху способността за управление на МПС и работа с машини

Няма данни за отрицателен ефект
Помощни вещества от значение за безопасноста и ефективността при употреба на продукта Легофер съдържа парабени, които могат да предизвикат алергични реакции.

Дозировка и начин на употреба

Вашият лекуващ лекар ще Ви препоръча в какво количество и колко често да приемате Легофер. Дозировката и продължителността на лечението са в зависимост от степена на железния дефицит.


Възрастни:

15-30 мл дневно (еквивалентно на 40-80 мг Fe3+, а съгласно лекарското предписание може да се достигне и до 120 мг Fe3+, разделени на два приема преди хранене.

Деца:

Деца с тегло, по-ниско от 20 кг - 4 мг Fe3* /кг/дневно (1.5 мл/кг разтвор Легофер), разделени на два приема преди хранене;
Деца с тегло над 20 кг - 3 мг/кг/дневно, разделени на два приема преди хранене. Предозиране
През първите 6-8 часа след поглъщане на масивни дози железни соли пациентът изпитва болки в епигастриума, гадене, повръщане, диария и хематемеза (повръщане на кръв), често придружено от сънливост, бледност, цианоза, шок, дори кома.
Намесата трябва да бъде възможно, най-бърза и се състои в прилагане на препарати, предизивкващи повръщане (със или без последваща стомашна промивка) и подходящо поддържащо лечение. Антидот (противоотрова) е дефероксамин. В случай на пропускане на прием
При пропускане на прием, следващата доза трябва да се приеме възможно най-скоро. Ако е близо до времето за прием на следващата доза, пропуснатата доза да се прескочи и лечението да продължи по установената схема. Да не се приемат две дози на веднъж.

 

Нежелани лекарствени реации

Рядко, и то при прием на по-високи дози, могат да се появят стомашно-чревни разстройства като диария, запек, гадене и болка в епигастриума, които бързо отминават при намаляване на дозата или преустановяване на лечението. Много рядко може да се появят тъмни изпражнения.