Наличност

ИМАЗОЛ ПАСТА 25 ГР.

Моля, прочетете листовката внимателно, преди да използвате Имазол® Паста. Листовката съдържа важна информация за това какво трябва да съблюдавате при прилагането на продукта. Ако имате допълнителни въпроси, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

 

Imazol® Paste / Имазол® Паста

 

Противогьбично (антимикотично) средство за външно приложение

1.Състав

Активно вещество: клотримазол I 1 g паста съдържа 10 mg клотримазол.

Помощни вещества: титанов диоксид, течен парафин, октилдодеканол, цетилстеарилалкохол, глицеролов моностеарат 40, полисорбат 20, фенилетанол, динатриев едетат, бутилхидроксианизол, пречистена вода.

 

2. Показания/свойства

Имазол® Паста действа срещу много различни щамове гъбички, спорови гъбички, мухъли и дрожди, срещу някои болестотворни бактерии, както и срещу стафилококи.

Имазол® Паста се прилага при микози (гъбични инфекции на кожата), при инфекции от гъбички и дрожди в областта на повиване на бебетата (дерматит под пелените за еднократна употреба).Основата на Имазол® Паста е хигроскопичен крем, който може да се измива, може да поема секрети, но не запушва кожата (т. е. не блокира дишането на кожата). Кремът се задържа добре по кожата, особено подходящ е за приложение в слабините, при повиване на бебетата, в гънки на кожата, между пръстите на краката. Белият цвят на крема се дължи на хигроскопичния прах в състава му.

3. Как да използвате Имазол® Паста?

Ако Вашият лекар не Ви е предписал друго, използвайте Имазол® Паста по следния начин:

Имазол® Паста се нанася върху кожата.

Намазвайте и втривайте на заболелите места Имазол® Паста два пъти дневно - сутрин и вечер. За повърхност с размер колкото длан са достатъчни около 0.5 cm от пастата. Имазол® Паста се нанася върху заболелите участъци на тънък слой и малко извън ръбовете им. От решаващо значение за успеха на лечението е то да се провежда редовно и с достатъчна продължителност.

По правило лечението продължава около 2 седмици в случай на повърхностна инфекция (например при дерматит под пелените за еднократна употреба). При дълбоко проникнали гъбични инфекции лечението трябва да продължи 2 до 4 седмици, за да се избегне повторно инфектиране.Лечението не трабва да се спира веднага след като острите оплаквания отшумят.

4. Предпазни мерки при употреба и предупреждения

Кога не трябва да употребявате Имазол Паста ?

При свръхчувствителност срещу клотримазол, цетилстеарилалкохол или консервиращото вещество бутилхидроксианизол.

Кои лекарствени средства си влияят взаимно при приложение?

Имазол® Паста намалява ефикасността на амфотерицин и други полиенови антибиотици (нистатин, натамицин). Имайте предвид, че това може да се отнася и за други прилагани скоро лекарствени средства.

Какви козметични средства трябва да избягвате?

На заболелите места използвайте дезодоранти и други козметични средства само след консултация с Вашия лекар, тъй като те може да намалят ефикасността на Имазол® Паста.

 

Какви странични действия могат да се проявят при приложението на Имазол® Паста?

В някои случаи могат да се появят дразнения на кожата, например парене или щипене. При свръхчувствителност към активните съставки или помощните вещества могат да се проявят алергични реакции.

При пациенти, свръхчувствителни към бутилхидроксианизол, могат да се проявят реакции под формата на възпаление на кожата, на очите и на лигавиците. При пациенти с непоносимост към полисорбат 20 могат да се проявят кожни реакции (например контактен дерматит).

Ако забележите други странични действия и прояви, които не са споменати в настоящата листовка, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

 

 

5. Допълнителна информация

Гъбичните инфекции (микози) възникват при прекомерно размножаване на гъбички, които винаги се установяват по кожата. Кожата реагира на това с парене, сърбеж, лющене и болезнено възпаление. Но да установи гъбичните заболявания със сигурност може само лекар.

Какво трябва да съблюдавате при бременност и по време на кърмене?

Поради предпазливост клотримазолът не трябва да се прилага в ранна бременност. Във второто и третото тримесечие на бременността, както и по време на кърмене Имазол® Паста може да се прилага само по лекарско предписание.За да се избегне директен контакт на кърмачето с клотримазол, кърмачките не трябва да прилагат Имазол® Паста в областта на гърдите.

 

Какво трябва да се съблюдава при деца и по-възрастни хора?

Не са необходими специални мерки, тъй като при приложението на Имазол® Паста не са известни силно изразени странични действия.

6. Срок на годност

Не използвайте Имазол® Паста след изтичане на срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Срок на годност след отваряне на опаковката - един месец.

Да се съхранява при температура под 25 °С. Да се съхранява на място, недостъпно за деца!