Производител MERCK
Наличност

Еутирокс таблетки 75 мг х 100

5,20 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ЕУТИРОКС

 

Еутирокс е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Еутирокс представлява синтетичен хормон, който се използва за заболявания на щитовидната жлеза. Еутирокс се използва като профилактични лекарство след операция на гуша.

Левотироксин натрий

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕУТИРОКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Левотироксин, активното вещество в Еутирокс, е синтетичен тиреоиден хормон за лечение на заболявания и дисфункции на щитовидната жлеза. Той има същия ефект, както естествено съществуващите тиреоидни хормони.

Еутирокс се използва

-    за лечение на доброкачествена струма при пациенти с нормална тиреоидна функция,
-    за профилактика на рецидив след операция на гуша,
-    за заместване на естествените тиреоидни хормони при намалена продукция на хормони от Вашата щитовидна жлеза,
-    за потискане на туморния растеж при пациенти с карцином на щитовидната жлеза.

Еутирокс 25 микрограма, 50 микрограма, 75 микрограма и 100 микрограма се използва и за балансиране нивата на тиреоидните хормони, когато свръхпродукцията на хормони се лекува с антитиреоидни лекарства.

Еутирокс 100 микрограма може да се използва и за изследване на функцията на щитовидната Ви жлеза.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЕУТИРОКС

Не приемайте Еутирокс ако имате:

-    алергия (свръхчувствителност) към активното вещество или към някоя от останалите съставки на Еутирокс (вж. точка 6.),
-    нелекувана дисфункция на надбъбречната жлеза, на хипофизата или прекомерна   свръхпродукция на тиреоидни хормони (тиреотоксикоза),
-    остра сърдечна болест (инфаркт на миокарда или възпаление на сърцето).
Ако сте бременна, не приемайте Еутирокс заедно с антитиреоидни лекарства (вж. точка „Бременност и кърмене" по-долу).

Обърнете специално внимание при употребата на Еутирокс

ако имате някое от следните сърдечни заболявания:
-    недостатъчен кръвоток в кръвоносните съдове на сърцето (ангина пекторис),
-    сърдечна недостатъчност,
-    бързи неправилен сърдечен ритъм,
-    високо кръвно налягане,
-    мастни отлагания в артериите (атеросклероза).

Те трябва да бъдат медикаментозно контролирани, преди да започнете да приемате Еутирокс или преди супресивно изследване на щитовидната жлеза. Докато сте на Еутирокс, нивата на тиреоидните Ви хормони трябва да бъдат изследвани често. Ако не сте сигурни дали имате някое от тези заболявания или ако не получавате лечение, се свържете с Вашия лекар.

Вашият лекар ще Ви направи изследвания, ако имате дисфункция на надбъбречната или хипофизната жлеза, или дисфункция на щитовидната жлеза с неконтролирана свръхпродукция на тиреоидни хормони (тиреоидна автономия), тъй като те трябва да бъдат медикаментозно контролирани, преди да започнете да приемате Еутирокс или преди супресиво изследване на щитовидната жлеза.

Посъветвайте се с Вашия лекар,

-    ако сте в менопаузата или след менопаузата; може да е необходимо Вашият лекар редовно да изследва тиреоидната Ви функция, поради риск от остеопороза.
-    ако преминавате от един Левотироксин съдържащ медикамент към друг. Ефектът може да е малко по-различен и може да имате нужда от по-често изследване и коригиране на дозата.

Прием на други лекарства

Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като Еутирокс може да окаже влияние върху техния ефект:
-    Антидиабетни лекарства (лекарства, понижаващи кръвната захар): Еутирокс може да намали ефекта на Вашето антидиабетно лекарство, така че може да имате нужда от допълнителни изследвания на нивата на кръвната захар, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на Вашето антидиабетно лекарство.
-    Кумаринови производни (лекарства, използвани за предотвратяване на кръвосъсирването):
Еутирокс може да засили ефекта на тези лекарства, така че показателите на кръвосъсирването трябва да се изследват редовно, особено в началото на лечението с Еутирокс. Докато приемате Еутирокс, може да се наложи корекция в дозата на кумарина.
Убедете се, че се придържате към препоръчваните интервали за прием, ако трябва да приемате следните лекарства:
-    Лекарства, които се свързват с жлъчните киселини и понижават високия холестерол (като холестирамин или холестипол):
Убедете се, че сте приели Еутирокс 4-5 часа преди тези лекарства, тъй като те могат да блокират абсорбцията на Еутирокс от червата,
-   Антиациди (за облекчаване на киселините в стомаха), сукралфат (за язви на стомаха или червата), други алуминий съдържащи лекарства, желязо съдържащи лекарства, калциев карбонат: Убедете се, че сте приели Еутирокс поне 2 часа преди тези лекарства, тъй като в противен случай те могат да намалят ефекта на Еутирокс.

Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да намалят ефекта на Еутирокс:

-    пропилтиоурацил (антитиреоидно лекарство),
-    глюкокортикоиди   (противоалергични   и   противовъзпалителни лекарства),
-    бета блокери (лекарства, понижаващи кръвното налягане, използвани и за лечение на сърдечни заболявания),
-    сертралин (антидепресивно лекарство),
-    хлорохин или прогванил (лекарства за профилактика или лечение на малария),
-    лекарства, активиращи определени чернодробни ензими, като барбитурати (успокоителни, сънотворни лекарства),
-    естроген съдържащи лекарства, използвани като хормонозаместителна терапия по време или след менопаузата Или за предпазване от забременяване.

Информирайте Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства, тъй като те могат да усилят ефекта на Еутирокс:

-    салицилати (лекарства, използвани за облекчаване на болката и за понижаване на температурата),
-   дикумарол (лекарство за предотвратяване на кръвосъсирването),
-    фуроземид във високи дози от 250 тд (диуретично лекарство),
-    клофибрат (лекарство за понижаване на кръвните липиди),
-    фенитоин (антиепилептично лекарство).

Уведомете Вашия лекар ако приемате протеазни инхибитори (лекарства за лечение на СПИН), тъй като те могат да повлияят на ефекта на Еутирокс. Може да е необходимо редовно изследване на нивата на тироидните Ви хормони. Възможно е и коригиране на дозата на Еутирокс.
Уведомете Вашия лекар, ако приемате амиодарон (лекарство, използвано за лечение на неправилния сърдечен ритъм), тъй като това лекарство може да окаже ефект върху функцията и активността на Вашата тиреоидна жлеза.

Ако се нуждаете от диагностично изследване или сканиране с йод съдържащо рентгеноконтрастно вещество, съобщете на Вашия лекар, че приемате Еутирокс, тъй като може да Ви бъде поставена инжекция, която да повлияе функцията на тиреоидната Ви жлеза.
Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемал и други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Тиреоидните хормони не са подходящи за намаляване на теглото. Ако нивото на тиреоидните Ви хормони е в границите на нормата, приемът на тиреоидни хормони ще намали теглото Ви. Ако повишите дозата без специална препоръка от Вашия лекар, могат да възникнат сериозни или дори животозастрашаващи нежелани реакции.

Прием на Еутирокс с храни и напитки

Информирайте Вашия лекар, ако използвате соеви продукти, особено при промяна на количеството, което използвате. Соевите продукти могат да намалят абсорбцията на Еутирокс от червата и поради това може да е необходима корекция в дозата на Еутирокс.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна, продължавайте да приемате Еутирокс. Говорете с Вашия лекар, тъй като може да се наложи дозата да бъде променена.
Ако приемате Еутирокс заедно с антитиреоидни лекарства за лечение на свръхпродукцията на тиреоидни хормони, когато забременеете Вашият лекар ще ви препоръча да спрете лечението с Еутирокс.
Ако кърмите, продължете да приемате Еутирокс според препоръките на Вашия лекар. Количеството на лекарството, което се отделя в кърмата, е толкова малко, че няма да окаже влияние върху детето.

Шофиране и работа с машини

Не са провеждани проучвания върху способността за шофиране и работа с машини.
Не се очаква Еутирокс да окаже някакво влияние върху способността за шофиране и работа с машини, тъй като левотироксин е същия като естествено съществуващия тиреоиден хормон.
Важна информация относно някои от съставките на Еутирокс
Кажете на Вашия лекар, ако имате непоносимост към определени захари, тъй като Еутирокс съдържа лактоза.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЕУТИРОКС

Винаги приемайте Еутирокс точно какво Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар.
Въз основа на прегледите, както и на лабораторните изследвания, Вашият лекар ще определи индивидуалната Ви доза. По правило започвате с ниска доза, която се повишава на всеки 2 - 4 седмици, докато се достигне пълната индивидуална доза. През първите седмици на лечението ще Ви бъдат назначени лабораторни изследвания, за да се уточни дозата.
В таблицата по-долу е показан обичайният дозов диапазон. Може да е достатъчна по-ниска доза,
-    ако сте пациент в напреднала възраст,
-    ако имате сърдечни проблеми,
-    ако понижената функция на щитовидната Ви жлеза е тежка или продължител на,
-    ако имате загуба на тегло или голяма гуша.

Приложение

Еутирокс е предназначен за перорално приложение. Цялата дневна доза се взема сутрин на гладно (поне половин час преди закуска), за предпочитане с малко течност, например с половин чаша вода. Кърмачетата могат да приемат цялата дневна доза Еутирокс поне половин час преди първото хранене за деня. Непосредствено преди употреба раздробете таблетката, смесете я с малко вода и я дайте на кърмачето, като разредите сместа с още малко течност. Винаги приготвяйте сместа непосредствено преди употреба.

Продължителност на лечението

Продължителността на лечението може да е различна, в зависимост от заболяването, за което използвате Еутирокс. Поради това Вашият лекар ще обсъди с Вас колко дълго трябва да го приемате. Повечето пациенти приемат Еутирокс за цял живот.

Ако сте приели повече от необходимата доза Еутирокс

Ако сте приели доза, по-голяма от предписаната, можете да получите симптоми, като ускорен сърдечен ритъм, тревожност, вълнение или неволни движения. При пациенти с нарушения на нервната система, напр. епилепсия, могат да се появят изолирани случаи на припадъци. Ако това се случи, обадете се на Вашия лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Еутирокс

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка, а вземете нормалната доза на следващия ден.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на Еутирокс, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.  ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ 

Както всички лекарства, Еутирокс може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Еутирокс е същият като естествените тиреоидни хормони. Поради това, когато приемате предписаната доза Еутирокс и правите назначените лабораторни изследвания според предписанията на Вашия лекар, няма вероятност да се появят нежелани реакции.

Ако приемате Еутирокс в доза, по-голяма от предписаната, или ако не понасяте предписаната Ви доза (напр. когато дозата се повишава бързо), може да получите една или повече от следните нежелани реакции:

Неправилен или ускорен сърдечен ритъм, болка в гърдите, главоболие, мускулна слабост или крампи, зачервяване (затопляне и зачервяване на лицето), повишена температура, повръщане, нарушения в менструацията, псевдотумор церебри (повишено налягане в главата с подуване на очите), треперене, неспокойствие, нарушения на съня, изпотяване, загуба на тегло, диария.
Ако получите някоя от тези нежелани реакции, се свържете с Вашия лекар. Вашият лекар може да реши да спре лечението за няколко дни или да намали дневната доза, докато изчезнат нежеланите реакции.

Възможни са алергични реакции към някоя от съставките на Еутирокс (вж. точка 6. "Какво съдържа Еутирокс"). Ако това се случи, се свържете незабавно с Вашия лекар.
Ако забележите неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.  КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЕУТИРОКС 

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Еутирокс след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка след "Годен до:". Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да не се съхранява над 25°С. Съхранявайте блистерите в картонените опаковки, за да се предпазят от светлина.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда

6.  ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Еутирокс

-    Активното вещество е левотироксин.  Всяка таблетка съдържа 25 микрограма, 50 микрограма, 75 микрограма, 100 микрограма, 125 микрограма левотироксин натрий.

-    Другите съставки са царевично нишесте, кроскармелоза натрий, желатин, лактоза монохидрат и магнезиев стеарат.

Как изглежда Еутирокс и какво съдържа опаковката

Еутирокс таблетки са бели, кръгли, двустранно плоски, с делителна черта, със скосени ръбове и с надпис отгоре: ЕМ 25, ЕМ 50, ЕМ 75, ЕМ 100 или ЕМ 125.

Еутирокс може да бъде намерен в опаковки от 50 или 100 таблетки. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител: Германия

 

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Еутирокс таблетки от 25 микрограма

Еутирокс таблетки от 50 микрограма

Еутирокс таблетки от 75 микрограма

Еутирокс таблетки от 100 микрограма

Еутирокс таблетки от 125 микрограма

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.
-    Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
-    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
-    Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
-    Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.