Производител GEROT PHARMACEUTICA
Наличност

Героламик таблетки 50 мг х 30

6,19 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ГЕРОЛАМИК

 

Героламик е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Героламик се използва като лекарствено средство при биполярно афективно разстройство. Героламик се използва като профилактично средство при резки промени в настроението. 

ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДИСПЕРГИРАЩИТЕ СЕ ТАБЛЕТКИ ГЕРОЛАМИК?
 
Героламик може да бъде изписан от вашия лекуващ лекар за лечение на две заболявания:епилепсия и биполярно афективно разстройство. Лекарството се използва за лечение на различни видове епилепсия при деца и възрастни.
 
Героламик се използва за лечение на пациенти с биполярни афективни разстройства, за профилактика на резки промени в настроението напр. депресия или мания. Героламик е по-ефективен за профилактика на депресивни епизоди.
 
 
КОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМА ГЕРОЛАМИК?
 
Пациенти със свръхчувствителност към активната или неактивните съставки на Героламик. За лечение на епилепсия Героламик не се препоръчва за деца под 2 годишна възраст. За деца с ново диагностицирана епилепсия, Героламик не е средство на първи избор като монотерапия /без да е в комбинация с други лекарства/.
 
При биполярни разстройства, лица под 18 годишна възраст не трябва да приемат Героламик. По време на бременност и кърмене, Героламик може да се използва само по специални инструкции и контрол на лекуващия лекар.
 
 
КАК ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ ТАБЛЕТКИТЕ ГЕРОЛАМИК?
 
Изключително важно е да приемате това лекарство по предписания от вашия лекар начин, точно да приемате и да отбелязвате предписаната доза, както и да следвате интервалите на нарастване на дозата.
 
Диспергиращите се таблетки Героламик могат да се приемат цели с малко вода, сдъвкани или разтворени във вода, за да станат в течна форма.
 
Ако сдъвчете таблетката, трябва да пийнете малко вода, тъй като таблетката трябва да се разтвори в устата. След това трябва да изпиете повече вода, за да бъдете сигурни, че цялото сдъвкано количество е погълнато.
 
За да се разтвори таблетката, е необходимо тя да се постави в чаша с малко вода. Количеството на водата е колкото да се покрие таблетката и след това изпийте цялата течност. Добавете още вода в чашата и я изпийте , за да сте сигурни, че цялата разтворена таблетка е погълната.
Не спирайте приема на лекарството рязко. Винаги предварително се съветвайте с вашия лекуващ лекар. Ако лечението с Героламик се прекратява, то това винаги трябва да става бавно и по инструкция от вашия лекар. Внезапното спиране на приема на Героламик може да доведе до провокиране на епилептични пристъпи.
 
 
ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С ГЕРОЛАМИК
 
Споделете с вашия лекар, ако страдате от заболявания на черния дроб или бъбреците, тъй като в такъв случай вие ще се нуждаете от по-редовни прегледи и консултации.
 
 
МОЖЕ ЛИ ГЕРОЛАМИК ДА СЕ ПРИЕМА С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА?
 
Вие можете да приемате други лекарства успоредно с Героламик само със знанието и разрешението на лекуващия лекар. Едновременната употреба на други лекарства, особено такива за лечение на епилепсия или за контролиране на раждането, могат да повлияят ефекта на Героламик.
 
 
КАКВИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ МОГАТ ДА ПРОЯВЯТ ТАБЛЕТКИТЕ ГЕРОЛАМИК?
 
Когато провеждате лечение с Героламик, особено през първите 8 седмици от лечението , е възможна поява на кожен обрив, който в много редки случаи може да има тежки, животозастрашаващи последици.
 
Кожният обрив по-често се проявява у деца и понякога може да бъде съпроводен с треска и други симптоми на свръхчувствителност.
 
Ако забележите поява на кожни обриви или други симптоми, спрете приема на Героламик и се свържете незабавно с вашия лекуващ лекар. Той ще реши по-нататъшното поведение, като вземе пред вид всички обстоятелства. Рискът от поява на кожен обрив е по-голям при по-висока начална доза Героламик или при по-бързо от препоръчваното покачване на дозата. Във връзка с това е от изключителна важност да спазвате инструкциите на вашия лекуващ лекар, особено при лечение на деца.
 
Други възможни нежелани реакции при лечение с Героламик са: двойно виждане, замъглено виждане, гадене, сънливост, безсъние, главоболие, лесна уморяемост ,раздразнителност, тревожност, обърканост, халюцинации, нарушения на движенията, чернодробна дисфункция.
 
Кръвни тестове: Броят на кръвните елементи и на чернодробните ензими може да се промени. Винаги съобщавайте на лекуващия лекар, ако забележите някой от описаните симптоми или други странични ефекти от лечението.