Производител ZENTIVA
Наличност

Вазокардин таблетки 50 мг х 30

2,85 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

ВАЗОКАРДИН


Вазокардин е лекарство отпускащо се по лекарско предписание. Вазокардин е бета-блокер. Вазокардин има понижаващо действие върху високите стойности на кръвното налягане. 

Фармакотерапевтична група

Антихипертензивно средство, бета-блокер

Действие

Метопролол понижава честотата на сърдечния ритъм и кръвното налягане, особено при натоварване. Метопролол понижава значително кръвното налягане, както когато се използва самостоятелно, така и в  комбинация с други препарати. Подобрява физическата издръжливост при натоварвания и намалява честотата на стенокардните пристъпи (гръдна болка, дължаща се на недостатъчно кръвоснабдяване на сърцето).

Показания

Лекарственият продукт се използва при лечение на високо кръвно налягане, профилактика на стенокардни пристъпи, лечение на някои форми на аритмии, увеличена честота на сърдечния ритъм поради повишена функция на щитовидната жлеза, профилактика на пристъпи на мигрена, както и при пациенти след инфаркт на миокарда. Лекарственият продукт е предназначен за употреба при възрастни.

Противопоказания

Лекарственият продукт да не се прилага при свръхчувствителност към лекарственото вещество или към някое от помощните вещества, при някои форми на аритмия, тежка сърдечна недостатъчност, понижена честота на сърдечния ритъм (под 60 удара в минута) и ниско кръвно налягане.

Пациенти с диабет, бронхиална астма, нарушения на периферното кръвообращение, както и по време на бременност и кърмене не трябва да използват лекарствения продукт, освен ако не е абсолютно необходимо.

В случай, че по време на лечението се наблюдава някое от гореспоменатите състояния, трябва да се обърнете към лекуващия лекар.

Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

В началото на лечението може да се появят умора или виене на свят. Лекарственият продукт може неблагоприятно да повлияе дейности, изискващи повишено внимание (например шофиране, обслужване на машини, работа на височини и др.). Тези дейности можете да извършвате само със съгласието на лекаря.

Лекарствени взаимодействия

Действието на Вазокардин® и на други лекарствени продукти, използвани едновременно може взаимно да се повлияят. Важно е лекуващият лекар да бъде информиран за всички лекарствени продукти, които приемате или възнамерявате да вземате заедно с Вазокардин - както предписани от лекар, така и свободно продаваеми. Действието на Вазокардин® се засилва при едновременно приемане с противоязвени средства (циметидин) и лекарствени продукти за понижаване на кръвното налягане. При едновременна употреба с алкохол се увеличават плазмените нива и продължителността на действие на алкохола.

Да не се прилага едновременно с верапамил (препарат, използван за лечение на хипертония и някои нарушения на сърдечния ритъм)!

Дозировка и начин на приложение

Дозировката и продължителността на лечение се определят от лекуващия лекар.

Лечение на хипертония: обикновено са необходими 2-4 таблетки Вазокардин®50 дневно, разделени на две отделни дози.

Профилактика на стенокардия: приема се 1 таблетка 2 пъти дневно.

Лечение на сърдечни аритмии (нарушения на сърдечния ритъм): обикновено 1 таблетка Вазокардин®50 се приема 2 пъти дневно.

Поддържаща терапия при пациенти след инфаркт на миокарда: обичайната доза е 2 пъти дневно по 1 таблетка Вазокардин®50.

Профилактика на мигрена: 1 таблетка Вазокардин®50 се приема обикновено 2 пъти дневно.При увеличена честота на сърдечния ритъм при повишена функция на щитовидната жлеза: 1 таблетка 2 пъти дневно.

Начин на приложение

Таблетката се приема цяла по време на хранене, заедно с малко количество течност.

Предозиране

В случай на предозиране или инцидентно приемане на лекарствения продукт от дете, трябва да се обърнете към лекар.

Нежелани лекарствени реакции

Лекарствения продукт обикновено се понася добре, но е възможно да се появят храносмилателни разстройства (гадене, повръщане, сухота в устата, диария), умора, слабост, неразположение, главоболие, замаяност, безсъние, депресия, сърбеж, кожни обриви, зрителни нарушения, затруднено дишане, понижена честота на сърдечния ритъм и други форми на нарушение на сърдечния ритъм, ниско кръвно налягане.

При поява на нежелани лекарствени реакции или други необичайни явления, е необходимо да се посъветвате с лекуващия лекар относно по-нататъшната употреба на лекарствения продукт.

Съхранение

Да се съхранява под 25о С.

Да се пази от влага и светлина.

Срок на годност

3 години.

Внимание

Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

Да не се употребява след изтичането на срока на годност, който е отбелязан на опаковката.