Наличност

Аводарт капсули 0. 5 мг. х 30

3 225,00 лв. с ДДС

Продуктът се отпуска с рецепта и може да бъде закупен от нашата аптека, само на място

Наименование на лекарството

Името на лекарството е Avodart (Аводарт).

 

Какво съдържа вашето лекарство

Avodart е под формата на меки желатинови капсули с продълговата форма, матови, жълти на цвят, с червен надпис GX СЕ2 от едната страна.

Всяка мека капсула Avodart съдържа 0,5 mg от лекарственото вещество dutasteride (дутастерид), разтворен в течност. Разтворът в капсулите съдържа също така и следните помощни вещества: моноглицериди и диглицериди на каприловата/каприновата киселина и бутилхидрокситолуол (Е321).

Обвивката на капсулата съдържа желатин, глицерол, титанов диоксид (Е171), жълт железен оксид (Е172), триглицериди, лецитин и червено печатарско мастило, съдържащо червен железен оксид (Е172) като оцветител, поливинил ацетат фталат, пропилей гликол и макрогол (полиетилен гликол).

Кой произвежда лекарството и притежава разрешение за употребата му в България

Avodart меки капсули се произвеждат от Cardinal Health France 404, 74 rue Principale, F-67930 Beinheim, France. Притежател на разрешението за употребата на Avodart е Glaxo Group Ltd., Greenford, Middlesex, UK, представляван в България от GlaxoSmithKline ЕООД, с адрес: София 1408, ул. Димитър Манов, бл.10.

 

За какво се използва Avodart

Лекарственото вещество dutasteride принадлежи към групата лекарства, наричани инхибитори на ензима 5-алфа редуктаза. Използва се за лечение на състояние, известно като доброкачествена простатна хиперплазия.

Доброкачествената простатна хиперплазия представлява нераково уголемяване на простатната жлеза, която се намира в долната част на пикочния мехур около уретрата. При мъжете с доброкачествена простатна хиперплазия простатната жлеза се уголемява до размер, при който се притиска уретрата, която минава през нея. Ако уретрата се притиска, тя става по-тясна и нормалното уриниране се затруднява, което може да се придружава от всички или някои от следните симптоми:

- затруднено начало на уринирането;

- слаба, прекъсваща струя урина;

- често уриниране, особено през нощта;

- настойчива, неотложна нужда от уриниране и изпускане;

- усещане, че пикочният мехур не е изпразнен докрай.

С развитието на болестта нелекуваната доброкачествена простатна хиперплазия може да доведе до повишен риск от пълно блокиране на уринирането (остро задържане на урина) и/или до необходимост от хирургическа операция.

 

Как действа лекарството

Уголемяването на простатата се предизвиква от един хормон в кръвта, наречен дихидротестостерон. Avodart намалява производството на този хормон в организма, което при повечето пациенти води до намаляване обема на уголемената простата. Точно както уголемяването на простата е продължителен процес, така и намаляването на размера й и подобряването на състоянието също може да отнеме време. Avodart действа най-добре, когато се приема продължително.

 

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ AVODART

Не започвайте да приемате Avodart, ако:

- сте алергични към dutasteride или някоя от останалите съставки на лекарството, изброени в началото на тази листовка.

- ако сте алергични към друг инхибитор на 5-алфа редуктазата.

- имате тежко чернодробно увреждане.

- сте жена или дете.

Разтворът в капсулите може да преминава през кожата. Затова, ако капсулите са пробити или повредени, веднага измийте ръцете си.


По време на лечението с Avodart в спермата Ви може да има малки количества от активната съставка на лекарството. Възможно е това да повлияе нормалното развитие на плод от мъжки пол. В случай че партньорката Ви е бременна или е възможно да е бременна, е препоръчително по време на полов акт да използвате презерватив, за да се избегне контакт на бременната жена със спермата.Моля, уведомете Вашия лекар в случай че имате чернодробно увреждане, даже и да не е тежкостепенно.

 

Взаимодействия с други лекарства

Уведомете лекуващия си лекар за всички други лекарства, които приемате, дори за тези, които сте си купили сами без лекарско предписание, като билкови лекарства, хранителни добавки, витамини или микроелементи (желязо, калций).

Шофиране и работа с машини

Малко вероятно е Avodart да повлияе върху способността за шофиране или работата с машини. Ако имате някакви съмнения, консултирайте се с лекуващия лекар.

 

Важна информация за някои от съставките на Avodart капсули

Тези капсули съдържат глицерол, който във високи дози може да причини главоболие, стомашно разстройство и диария. Съдържат и бутилхидрокситолуол, който може да доведе до дразнене на очите, кожата и лигавиците, в случай че капсулите се повредят или пробият.

 

КАК СЕ ПРИЕМА AVODART

Приемайте лекарството така, както лекарят ви е предписал. Ако не сте сигурни как и докога да приемате Avodart, консултирайте се с лекуващия лекар.Обичайната дозировка на Avodart е една капсула (0,5 mg) веднъж дневно, по време на хранене или на гладно. Поглъщайте капсулите цели, не ги дъвчете.Важно е да продължите да приемате Avodart толкова време, колкото лекарят ви е предписал, дори и да не сте почувствали незабавно подобрение. При някои пациенти има подобрение на симптомите скоро след началото на лечението, но при други може да са необходими 3-6 месеца, за да се установи дали Avodart им помага. Трябва да продължите да приемате лекарството дори когато почувствате подобрение. Не спирайте приема на лекарството, докато лекарят не ви каже.Ако сте приели повече от необходимия брой капсули Avodart

Ако случайно сте приели повече капсули отколкото са Ви предписани, незабавно уведомете лекаря си или се обърнете към Бърза помощ.

Ако сте пропуснали да приемете една доза Avodart

Ако сте забравили да приемете някоя доза, не се безпокойте. Приемете дозата веднага, след като си спомните и продължете да приемате следващите дози точно според определеното време. Не приемайте повече капсули, за да компенсирате пропуснатата доза.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Подобно на всички лекарства, Avodart може да предизвика нежелани лекарствени реакции.Някои хора могат да имат алергия към лекарството. СПРЕТЕ приема на лекарството и незабавно уведомете лекаря си или се обърнете към Бърза помощ, ако се появят някои от следните симптоми скоро след приема на dutasteride:

• Внезапно хриптене, тежест в гърдите или задух

• Подуване на клепачите, лицето, устните, езика или друга част на тялото

• Кожен обрив или копривна треска, или образуване на мехури по кожата, особено ако обривът е широко разпространен или имате възпаление на устата или очите, сърбеж или повишена температура.Въпреки че са редки, тези симптоми може да бъдат сериозни.Както всички лекарства Avodart може да доведе до поява на нежелани реакции. Те не са чести и не засягат повечето хора.

Съобщавани са следните реакции:

• Импотентност (неспособност да се постигне или поддържа ерекция)

• Потиснато либидо (намалено полово желание)

• Промени или проблеми с еякулацията като намаляване броя на сперматозоидите или на количеството сперма.

• Увеличение или чувствителност на млечните жлези.

Ако при Вас се проявят някои от тези симптоми, не е необходимо да спирате приема на лекарството, но трябва да се консултирате с Вашия лекар. Уведомете лекуващия лекар за всички нежелани реакции, появили се по време на приема на лекарството, дори за такива, които не се споменават в тази листовка.

 

КАК СЕ СЪХРАНЯВА AVODART

Съхранявайте Avodart при температура под 30°С. Съхранявайте Avodart на място, недостъпно за деца.Не приемайте лекарството след датата на изтичане на срока на годност, посочена върху картонената опаковка и блистера.


Това лекарство е единствено за вас. Никога не го преотстъпвайте на друг човек. То може да му навреди, дори ако симптомите му са същите или подобни на вашите, Тази листовка не дава пълна информация за лекарството. Ако имате въпроси или не разбирате нещо, посъветвайте се с лекар.